רשלנות רפואית בהריון

אמנם היריון הוא אירוע מבורך שמסמן פרק חדש ומשמח בחיי כל משפחה, אך בה בעת הוא כרוך בסיכונים לבריאות אישה ההרה ולבריאותו של העובר. לכן בהיריון אחריותו של הרופא המטפל היא לבריאות האם, כמו גם לבריאותו של העובר. הקידמה הטכנולוגית מעמידה לרשות הרופאים אמצעים מתקדמים ומהימנים יותר לאבחון, ועימה עולה גם הסטנדרט לטיפול רפואי נאות בעת היריון ולהתמעטות של רשלנות רפואית בהריון. החובה המוטלת על רופאים העוסקים בתחום המיילדות היא לא רק לבריאות האישה ההרה, אלא גם להתפתחותו התקינה של העובר ולאבחון בעיות שניתן לצפותן מבעוד מועד הודות לאמצעי הרפואה המתקדמים שמעמידה לרשותנו ההאצה הטכנולוגית.

מה מוגדר בתור רשלנות רפואית בהריון?

תקופת ההיריון היא ארוכה יחסית ובה מתרחשים שינויים רבים, ביולוגיים וסביבתיים, אצל העובר ואצל האם כאחד. רשלנות רפואית בהריון יכולה להיות קשורה למעקב אחר התפתחותו התקינה של העובר ולאיתור מומים שאותם ניתן היה לאבחן מבעוד מועד, אך גם למעקב אחר בריאותה ושלומה של האישה ההרה במהלך תקופה זו. רשלנות רפואית יכולה חלילה ליפול בכל המסכת הטיפולית הארוכה שנמשכת לאורך כל חיי ההיריון, ויכולה לבוא לידי ביטוי בשורה של מקרים, כגון אבחון לוקה או לא ממצה של מומים ביילוד, אי הפנייה לייעוץ גנטי, היעדר שימת לב לגורמי סיכון מובנים או סביבתיים שאליהם חשופה האישה ההרה בתקופת ההיריון ובמהלך הלידה וכיו"ב מקרים נוספים של טיפולים הנופלים באיכותם ובמקצועיותם מהסטנדרט הרפואי המקובל. לכן בחינת מקרי רשלנות רפואית בהיריון קשור לכל ממדי הטיפול הרפואי הרלבנטיים לתקופת ההיריון – בין אם המדובר במעקב השוטף המבוצע אצל הרופא המטפל ובין אם בטיפול המתבצע במהלך תהליך היילוד בבית חולים.

חשיבות הפניה לעורך דין המתמחה בתחום

האופי המורכב של תחום זה, המכונה בעגה המקצועית "מיילדות וגניקולוגיה", כרוך לא רק באתגרים רפואיים, אלא גם באתגר משפטי לא מבוטל בדרך להוכחת הרשלנות הנטענת. לכן, בכל מקרה שבו קם חשש של רשלנות רפואית בהיריון, מומלץ לפנות לעו"ד בעל עבר עשיר בתחום היודע להתמצא בחומר רפואי ולרדת לשורש הבעיה. עו"ד מנוסה ידע להעריך האם מדובר במקרה שבו קיים חשש לרשלנות רפואית ולקדם את המשך בירור האירוע הרפואי מול המומחה הנדרש. משרד עו"ד צחי לביא מתמחה בכל הנוגע לנזקי גוף ורשלנות רפואית. הוא בוחן כל מקרה ביסודיות ומייצג את לקוחותיו במקצועיות  רבה. מוזמנים ליצור קשר.

מהי רשלנות רפואית בהיריון

רשלנות רפואית בהריון: מה חשוב לדעת

הריון ולידה הם אירועים מרגשים ומשמעותיים בחייהם של נשים ומשפחות רבות. יחד עם זאת, מדובר בתקופה מורכבת ורגישה מבחינה רפואית, המצריכה מעקב צמוד וטיפול קפדני מצד הצוות הרפואי. כאשר רשלנות רפואית מתרחשת במהלך ההיריון, התוצאות עלולות להיות הרות אסון, עם השלכות ארוכות טווח על בריאות האם והעובר. במאמר זה נעמיק בנושא הרשלנות הרפואית בהיריון בישראל, נבחן את הגורמים העיקריים, נדון בהשלכות האפשריות, ונענה על השאלות הנפוצות בהקשר של החוק והאפשרויות העומדות בפני נשים שנפגעו.

מהי רשלנות רפואית בהיריון?

רשלנות רפואית בהיריון מתרחשת כאשר רופא נשים, מיילד/ת או איש צוות רפואי אחר מספק טיפול שחורג מהסטנדרט המקובל, ובכך גורם או תורם לפגיעה באם ו/או בעובר. דוגמאות לרשלנות כזו יכולות לכלול:

  1. אי אבחון או אבחון שגוי של מצבים מסכני חיים כגון רעלת הריון, סוכרת הריונית או מצוקת עובר.
  2. כשל בזיהוי או טיפול במומים מולדים, מחלות גנטיות או בעיות התפתחותיות של העובר.
  3. אי ביצוע בדיקות סקר ומעקב חיוניות, כמו בדיקות אולטרסאונד או בדיקות דם.
  4. מתן תרופות או טיפולים המסכנים את ההיריון, ללא התוויה רפואית ברורה.
  5. גרימת חבלה לאם או לעובר במהלך הלידה, למשל עקב שימוש לא נכון במכשירים או כוח מופרז.
  6. אי זיהוי או תגובה לא הולמת למצוקה של העובר במהלך הלידה.

חשוב להדגיש כי לא כל סיבוך או תוצאה שלילית בהיריון מהווים בהכרח רשלנות רפואית. הריון כרוך מעצם טבעו בסיכונים מסוימים. עם זאת, כאשר ספק שירותי בריאות סוטה מהסטנדרט המקובל של הטיפול וגורם לנזק, מדובר ברשלנות.

מה הם הגורמים העיקריים לרשלנות רפואית בהיריון?

רשלנות רפואית בהיריון יכולה לנבוע ממספר גורמים עיקריים:

  1. חוסר מיומנות או הכשרה לא מספקת של הצוות הרפואי בטיפול במצבים מסוימים.
  2. עומס עבודה כבד ועייפות הגורמים לטעויות וכשלים בשיקול הדעת.
  3. תקשורת לקויה בין אנשי הצוות הרפואי, או בין הצוות למטופלת.
  4. אי הקפדה על פרוטוקולים ונהלי בטיחות מחייבים.
  5. מחסור בציוד או תשתיות הולמים לאבחון וטיפול בסיבוכי הריון.

מהן ההשלכות האפשריות של רשלנות רפואית בהיריון?

ההשלכות של רשלנות רפואית בהיריון יכולות להיות קשות ומרחיקות לכת, הן עבור האם והן עבור העובר או הילוד:

  1. סיבוכים חמורים אצל האם, כגון דימומים, זיהומים, קרישי דם ואף מוות.
  2. הפלות או לידות שקטות הניתנות למניעה.
  3. לידה מוקדמת עם סיכונים מוגברים לתחלואה ותמותה של היילוד.
  4. מומים מולדים, נכויות או ליקויים התפתחותיים של הילוד.
  5. צורך באשפוזים ממושכים וטיפולים מורכבים לאם ו/או ליילוד.
  6. השפעות נפשיות קשות כגון דיכאון, חרדה והפרעות דחק פוסט-טראומטיות (PTSD) אצל האם והמשפחה.
  7. נטל כלכלי כבד עקב עלויות רפואיות, אובדן ימי עבודה והצורך בטיפול ארוך טווח בילד עם מוגבלות.

מה אומר החוק בישראל לגבי רשלנות רפואית בהיריון?

בישראל, רשלנות רפואית מוגדרת בחוק כ"סטייה מרמת הזהירות הנדרשת, אשר רופא סביר מאותו תחום לא היה נוקט בנסיבות דומות" (סעיף 35 לפקודת הנזיקין). כאשר רשלנות כזו מתרחשת בהיריון וגורמת לנזק, החוק מאפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד הגורם האחראי, בין אם מדובר ברופא, מוסד רפואי או קופת חולים.

נטל ההוכחה בתביעות אלו מוטל על התובעת, כלומר על האישה שנפגעה או על משפחתה. יש להראות כי:

  1. הנתבע (הרופא או המוסד הרפואי) חב בחובת זהירות כלפי התובעת.
  2. הנתבע הפר את חובת הזהירות על ידי התנהגות רשלנית.
  3. הרשלנות גרמה לנזק של ממש (נזק גוף, פגיעה באוטונומיה, סבל נפשי, הוצאות כספיות וכו').
  4. קיים קשר סיבתי ישיר בין הרשלנות לבין הנזק שנגרם.

בישראל לא קיימת מגבלת זמן ספציפית להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית שגרמה ללידת ילד עם מוגבלות. עם זאת, יש להגיש את התביעה בתוך 7 שנים מגילוי הנזק או מגיל 18 של הילד, לפי המאוחר מבין השניים (סעיף 89 לחוק ההתיישנות).

שאלות ותשובות נפוצות:

שאלה: מה עלי לעשות אם אני חושדת שנפגעתי מרשלנות רפואית במהלך ההיריון?

תשובה: צעד ראשון חשוב הוא לפנות לקבלת חוות דעת רפואית נוספת ובלתי תלויה, רצוי ממומחה בתחום הרלוונטי. בנוסף, חיוני לאסוף ולשמור את כל המסמכים הרפואיים הקשורים להיריון, הלידה והטיפול שניתן. בשלב הבא, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, אשר יוכל להעריך את סיכויי התביעה ולהמליץ על צעדים משפטיים מתאימים.

שאלה: האם יש סיוע כלכלי או תמיכה זמינה לנשים ומשפחות שנפגעו מרשלנות רפואית בהיריון?

תשובה: המוסד לביטוח לאומי בישראל מספק קצבאות וזכויות שונות לילדים עם מוגבלויות ולבני משפחותיהם, כולל קצבת ילד נכה, גמלת ניידות, הטבות במס ועוד. בנוסף, משרד הבריאות ומשרד הרווחה מפעילים תוכניות תמיכה שונות. יחד עם זאת, פיצוי משפטי בגין רשלנות רפואית עשוי להיות חיוני כדי לכסות את מלוא העלויות וההשלכות של הפגיעה.

שאלה: מהו הסיכוי לזכות בתביעת רשלנות רפואית בהיריון בישראל?

תשובה: הסיכוי להצלחה בתביעה תלוי בנסיבות הספציפיות של כל מקרה ובחוזק הראיות והעדויות הרפואיות. תביעות רשלנות רפואית הן בדרך כלל מורכבות ומאתגרות, ודורשות הוכחת יסודות משפטיים ברורים. עם זאת, כאשר מוכחת רשלנות מובהקת שגרמה לנזק משמעותי, בתי המשפט בישראל נוטים לפסוק לטובת הנפגעים ולהעניק פיצויים הולמים.

לסיכום, רשלנות רפואית בהיריון היא סוגיה כואבת ומדאיגה המשפיעה על חייהן של נשים ומשפחות רבות בישראל. מודעות לזכויות המשפטיות, איסוף ראיות מסודר ובחירה בליווי משפטי מנוסה, הם צעדים קריטיים עבור כל אישה שחוותה רשלנות במהלך ההיריון. המערכת המשפטית בישראל מכירה בחומרת הנושא ובצורך להגן על נפגעות רשלנות רפואית. בעזרת תמיכה נכונה וייצוג משפטי הולם, ניתן להשיג פיצוי וצדק, ולסלול את הדרך להתמודדות ושיקום. חשוב לזכור שאף אישה לא צריכה לעמוד לבד מול האתגרים הללו – יש מענה ותקווה.

רשלנות רפואית בהריון

לקבלת פרטים צרו קשר

בתקשורת